tiistai 10. elokuuta 2010

Värjäyksiä

Parin viikon ajan olen keräillyt kasveja värjäyksiä varten, koska suunnittelin pitäväni kasvivärjäyskurssin syyskuussa. Viimeksi olen värjännyt kasveilla opiskeluaikoinani, joten ehkäpä on syytä vähän treenata taitoa, ennenkuin opetan asiaa muille. Muutaman kirjan opastuksella olen sitten kerännyt kaikenlaista. Värjäys blogeistakin löytyy houkuttelevia kuvia ja kokemuksia.


Terassilla on värjäyskattilat porisseet, onneksi on terassi, sillä esim. kannusruohon ja saksankurjenmiekan keittäminen ei ollut mitään sulotuoksuista puuhaa. Voin vain kuvitella millainen löyhkä voi joistakin seitikeistä ja muista sienistä lähtea, kunhan pääsen sinne saakka värjäyskokeiluissa. No sienistä ei ainakaan vielä ole pelkoa, koska niitä voi olla vaikea löytää tänä syksynä.

Tässä on näyte saksankurjenmiekalla värjätyistä langoista,kun värjäysliemeen on lisätty kuparisulfiittia ja hieman rautavihtrilliä. 1.200kg saksankurjenmiekkaa ja  80g  Pirkka-lankaa ja Woolia 50g! Molemmat langat yhtäaikaa samassa liemessä, mutta Wooliin väristä tulee reippaasti tummempi.

Tässäpä näitä, ylhäällä vihertävän keltainen on mäkimeiramin kukilla, beige alapuolella on kannusruoholla, vaikka langasta olisi pitänyt tulla keltaista. Alimpana vasemmalla on viinisuolaheinällä värjätty, vaikka värjäysliemi oli upean punainen niin langasta tuli asfaltinharmaa aluna puretuksella. Vieressä toinen vihertävän harmaa ja vaalea beige ovat Tarha-alpista! Vihertävän harmaaseen on lisätty rautavihtrilli, mutta vaalea beige on kyllä mitättömän värinen niinkin näyttävästä kukasta! Niiden yläpuolella on ne saksankurjenmiekalla värjätyt ja keskellä tammenlehdillä värjätty  vihertävä Pirkka- lanka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti