sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Kesän 2015 pihajutut


Taas on aikaa vierähtänyt, etten ole blogia päivittänyt, mutta nyt olisi hyvä aika kirjata taas muistiin viime kesän onnistumiset ja epäonnistumiset puutarhan tiimoilta.  2015 kesä oli omituinen, sillä lupaavan toukokuun jälkeen tuli todella kylmää juhannukseen saakka ja kaikki kasvu pysähtyi.  Monet kukat kuitenkin kukkivat komeasti ja pitkään.Ensimmäistä kesää kukkivat siemenistä kasvatetut akilejatkin,  yksi valkoinenkin oli joukossa. Siemeniä keräilin vähän sieltä täältä, joten yllätyksiä voi tulla ;) Kukkaan sain myös siemenestä kasvatetun Meksikon akilejan.Muutamia upeita Idän unikkojakin kukki, sillä niissäkin meni kaksi kesää, kun taimet kasvattaa siemenstä ja etsin niille paikkaa ennenkuin viimein keksin siirtää kaikki unikot tuohon autotallin reunustan penkkiin, missä kasvaa myös karhunvatukat Sonja ja Erjalta saatu Siperialainen karhunvadelman alku. Tänä kesänä saimme maistaa myös Siperialaista karhunvadelmaa =) Vaikka uhkaavasti näyttikin siltä, etteivät ehdi kypsyä, kylmän alkukesän johdosta. Kumosesta sadosta ei vielä kannata puhua, sillä taimet ovat kasvaneet tuossa vasta pari kesää.


Suviruusu on toipunut koiran syötyä siitä oksat ensimmäisenä kesänä ja nyt se kurkoittaa jo metrin korkeuteen. Juhannusruusu vierellä olisi kukkinut komeasti, mutta sade pilasi nuput, etteivät ne jaksaneet enää aueta.Sormustinkukat tykkäsivät ilmeisesti viileästä alkukesästä sillä ne kukki valtavan komeina ja korkeina, toki olin myös lisännyt kompostia kukkapenkkiin ja penkki oli saanut jo pari kesää kasvaa rauhassa.  Siemen taimia on rikkaruohoksi asti ensi keväänä harvennettavaksi.


Toinen kesä pation perngerryksessäkin oli jo näyttävä. Hämykurjenpolvet ovat viime kesän siementaimia, kun ostotaimi kuoli ja nyt ne on asettuneet pionin kanssa samaan penkkiin.Pengerrystä jatkettiin tänä kesänä tuonne kasvihuoneelle päin ja saatiin valmiiksi. Sinne istutin syksyllä kukkivia isoja perenoja ja kuunliljoja.


Tyyneltä saatu vanhaa kantaa oleva joriini kukki taas nihkeästi muutamalla kukalla, mutta täksi talveksi minulla on ollut uudet ohjeet säilytykseen ja jos ne ei tepsi niin juurakko saa kyllä kyytiä!


Kiiltomalva kukki kiitollisesti koko kesän, kun olin sen keväällä siemenestä kasvattanut. Mielenkiinnolla odotan, kuinka talvehtiminen onnistuu. varmuuden vuoksi voin muutaman taimen kasvattaa tänäkin keväänä.  Ja hieno homma kaunokaiset toipuivat ennalleen =)


Aika ihanlta näytti piha viime kesänä, joskus juhannuksen tietämissä ja kukintaa jatkui pitkin kesää. Heinäkuussa oli Liisalta saadut harjaneilikat ensimmäistä kertaa näin komeana =)


Hajulaukka ja tuoksuherne, sekä Ville de Lyon jalokärhö.


Salaattilavaan olin kylvänyt huviksi myös unikkoa, kauniitahan ne on, mutta kukat kestävät niin vähän aikaa. Punahattu kukki taas komeasti.

PihaprojektiTaimien esikasvatukseen mies rakensi keväällä kasvatuskaapin ja kuinka ollakaan se vaati tasaisen alustan ja siitä lähti uusi kesäprojeki eli aurinkopatio talon päätyyn ;)  ja kulmaan uusi kurpitsalava.... Patioon löysi tiensä myös omat betonilaatat, vaikkakin suurimman osan ladoin eurolaattoja 30 x 30.


Samaan syssyyn viimeistelin matontamppaustelineen alustan, kun se löysi oman paikkansa. Pyykinkuivausteline siirtyi kirsikkaluumujen Punainen parooni ja Kometan tieltä huomaamattomampaan paikkaan ja nyt se ei enää näy kun istutaan päiväkahvilla. Viinikärhö kiipeilee joustinsängyn jousilla, katsotaan kuinka menestyy, kun on niin lähellä seinää ja hajavalossa, missä koskaan ei saa kunnolla aurinkoa.Sitten vielä kesän kirsikkasadosta =D 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti