perjantai 28. lokakuuta 2016

Kesä 2016, pihaa, kasvihuonetta ja muita kuulumisia.


Keväällä taas siemenshow repesi käsistä. Tomaatintaimia oli eri lajikeita pitkälle toistakymmentä, uusimpia kokeilussa: Pink Baby Plum, Orange Queen, Shirley ja Losetto, tuttujen Ildi, Gold Nugget, Sungold, Chocolate Cherry, Manymaker, Tigerella, Tiny Tim ja Blody Bucherin rinnalla. Ensimmäisenä satoa tuotti Losetto ja Gold Nugget, joten ne saavat kiitosta aikaisuudesta ja makukin on kohdallaan. Seuraavaksi kypsyi Sungold ja Blody Bucher eli aika aikaisia. Blody Bucher on kyllä kivunnut tänä kesänä yhdeksi suosikiksi, sillä se on makea ja mahdotoman mehevä. Pink Baby Plum ei ollut makea vaan hieman kirpeä, ei sinällään hassumpi ja samoihin aikoihin kypsyvä kuin Chocolate Cherry eli siis selkeästi myöhäisempiä. Shirley oli mauton, joten se ei innosta jatkoon ja Tigerellakin saa jäädä, kun siemenpussi loppuu. Orange Queen oli mehevä ja hieman kirpeä, mutta näyttävä salaateissa, joten sitä voi jatkossakin viljellä. Pihvitomaatit ovat hitaita jos kesä on sateinen ja viileä, varsinkin muovihuoneessa.Kurkku onnistui yli odotusten, sillä hankin kurkunkasvatukseen kasvatussäkit, jossa niillä olisi ihan oma multa ja lopputulos oli yltäkylläinen =) Pari vuotta tässä on mennytkin, ettei satoa ole saatu, kasvatuksesta huolimatta! Nyt onnistui ja jatkossa kasvatan kurkut aina omissa kasvatussäkeissä!

Viimeiset kurkut söimme lokakuun puolivälissä ja heinäkuun puolivälistä saimme siirtyä omiin kurkkuihin! Kuusi tainta tuotti satoa ja olisi tuottanut vielä pitkään jos ei syksy olisi tullut hallaöineen ja pakkasineen.


   

Viidakkokurkkukin onnistui samoin avomaakurkku ja  sitruunakurkku ulkona lavakasvatuksessa. No heinäkuu olikin niin sateinen, että 
ilmeisesti kurkut saivat riittävästi vettä ;)


Viidakkokurkut säilöin chilin kanssa etikkaan,
  ja sitruunakurkuistakin tein kurkkusäilykkeitä =)


Tänä keväänä kokeilin useita chili lajikeita: Meksikon chili (Habanero),  Ring o Fire, Jalopeno, Hot Lemon, Cheynenne Slim, sekä talven yli selvinneet Jamaican Bell ja viime kesän chili sekoituksesta muutama taimi.

Cheyenne Slim, tulisuutta riittää....

Ring o Fire, ei järkyttävän tulien...

Jamaican Bell, mieto.


Loput chilit kypsyivät vasta lokakuun lopussa ja olivat viettäneet jo 
pari viikkoa sisällä kypsymässä, kasvivalon alla.

Hot lemon, Habanero ja Jalopeno kasvoivat yhdessä parvekelaatikossa.

Suurimman osan chileistä kuivatin chilisekoitukseen, sillä vanhat chilit (viime vuotiset) olivat aika mietoja, mutta kun lisäsin Cheyenne slimiä niin johan tuli potkua! Hot Lemon oli kirpeän tulinen ja sen pakastin, koska se sopii varmasti hyvin thai-ruokiin. Jamaican Bell chilin kiehautin etikkaliemessä, täytin vuohenjuustolla ja säilöin valkosipulin ja tinjamin kanssa öljyyn, namm!  Tänään maistettiin ensimmäiset ja hyviä olivat!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti