sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Ajatuksia viime kesän viljelyistä



  Pitkään aikaan en ole päivittänyt blogia, mutta viimeistään nyt se on hyvä tehdä ennen kuin alan uuden tomaattien kasvatuskauden ;) Tosin perjantaina 9.1. poikkesin jo Viherlandiassa ja ostin Jamaican Bell chilin-  sekä Heatrbreaker- ja Ildi tomaatin siemenet. Siinä toivossa, että kyllä se kevät koittaa! Viime kesänä kasvihuone näytti elokuussa tältä! Kasvimaakurkku kärsi härmästä ja sitruunakurkkukaan ei tuottanut yhtään kurkkua, että olisin saanut maistaa. Muutamia kasvihuonekurkkuja saimme syödä, mutta en nyt tiedä mikä oli vikana, kun kurkkusato jäi niin vaisuksi. Tomaattia kyllä tuli ihan mukavasti. 

Lajikkeita oli 18 ja kaikista saatiin maistiaisia. Black Cherry ja Chocolate Cherry olivat kyllä niin saman näköisiä ja makuisiakin, ettei molempia kannata kasvattaa! Green Zebran siemenet laitoin vasta maaliskuussa, joten tiukkaa teki, että ehdin saada maistiaisia ja kesäkuun parin viikon kylmä jakso hidasti aika paljon kasvatusta. Kokeilussa oli myös puolalaiset Promyk ja Ola Polka, näiden piti olla aikaisia, mutta eipä niistä ainakaan huomannut että näin olisi. Makukaan ei ollut kummoinen, joten ne nyt jäi yhden kesän kokeiluksi. Heartbreaker kasvoi niin nätisti, pysyi matalana ja onnistui hyvin ammpelissakin, - varsin makea ja sievä tomaatti, sekä aikainen, että pääsi jatkoon ;) Gold Nugget tuotti taas hyvin ja aikaisia tomaatteja, vaikka sen kasvutapa on kyllä hankala,  se kun kasvattaa honteloita varsia, joita pitää tukea miten milloinkin. Mutta koska siitä saa ensimmäiset maistiaiset niin kaipa se säilyy kasvatuksessa jatkossakin, varsinkin kun se myös tuottaa tomaatteja aika hyvin =) Kuvan keltainan (yellow Pearshape) päärynätomaatti oli ihan hyvä, vaikka se ei vieläkään ollut se lajike, jota joskus olen saanut maistaa! Ihan hyviä tomaatteja silti. Tigerella oli myös ihan Ok! Vaikka oletinkin sen olevan makeampi, mutta maku oli aika perinteinen ehkä vähän vaisu. Tigerella on kivan näkönen niin laitan kyllä loput siemenet tänä keväänä multaan. Keltainen Golden Sunrise oli ihan hyvä, mutta ei mitenkään erikoinen ja hitaampi kuin punainen Manymaker. Sungold ei taaskaan tuottanut pettymystä, sillä se on niin makea ja hyvä, sekä satoisia. Hazfleuer oli aika mielenkiintoinen, kasvoi turhankin suureksi, tomaatit olivat kuitenkin mehukkaita ja isoja. Tiny Tim tuotti myös runsaan sadon amppelissa, mutta tomaatit oli kyllä liian pieniä minun makuuni! Bloody Bucher oli nimensä mukaan myös mehukas ja hyvä, mutta ei sen aikaisempi vaikka niin luvattiinkin pussissa!


  


 Paprikoita ei kyllä kannattaisi kasvattaa, sillä muutaman paprikan tähden ne vaan vie tilaa kasvihuoneesta, kauniitahan ne ovat ja tuo valkoinenkin ihan hyvä, mutta kesäkuun kylmä jakso hidasti niin, että osan paprikoista siirsin purkissa kasvilampun alle jatkamaan kasvua syksyllä sisälle samoin kuin chilitkin, koska taimet olivat täynnä vihreitä alkuja! Nyt ne ovat olleet koko syksyn kasvilampun alla ja tuoretta chiliä on saatu pitkin syksyä ja vielä tammikuussa punaisessa chilissä on tuoretta syötävää. Jospa niitä kohta alkaisi lannoittamaan niin saan uuden sadon kesään mennessä. Chilin kasvatus kyllä kannattaa, sillä muutama taimi (3 kpl) on tuottanut pakastimeen pussillisen chiliä ja ihan omiksi tarpeiksi. Varsinkin, kun ne tuolla pihatalossa ovat viileämmässä, mutta kasvilampulla saavat valoa 12 h/vrk!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti